Ceny ropy klesli, WTI sa dostala pod hranicu 90 USD za barel

04.03.2013 Celý región

New York 4. marca (TASR) - Ceny ropy dnes klesajú, pričom cena americkej ľahkej ropy WTI sa prvýkrát v tomto roku prepadla pod hranicu 90 USD za barel.

Dôvodom sú plošné škrty vo výdavkoch Spojených štátov, ktoré podľa odhadu Medzinárodného menového fondu spomalia rast americkej ekonomiky tento rok o zhruba 0,5 %. Obchodníci sa preto obávajú, že dopyt po rope v USA klesne, konštatujú agentúry Reuters a DPA.

Aj slabšie, ako očakávané výsledky čínskej ekonomiky, ktorá je po USA druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete, dnes prispeli k poklesu jej cien, rovnako ako obavy z pomalého zotavovania eurozóny z krízy.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli sa dnes o 18.25 SEČ predával za 89,74 USD (68,99 eura). To je o 95 centov menej ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania. WTI za ostatný mesiac zlacnela o približne 8 USD za barel.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny ropy na svetových trhoch dnes klesla o 38 centov na 110,02 USD/barel.
 

Vyberte región